İran’ın Hava Sahasını Koruma Sistemlerinin Bir Kısmına Kısa Bir Bakış
İran İslam Cumhuriyeti’nde İslam İnkılabı Rehberi’nin talimatıyla hava sahasını koruma sistemlerine ayrı bir öncelik verilerek daha aktif bir hale getirilmesi sağlanmıştır.
Çeşitli teşhis teçhizatlarıyla, silah ve işletme-iletişim bölümlerinden oluşan hava sahasını koruma sistemleri, günümüzdeki küresel savaşlarda önemli bir etkiye sahip. Geçmiş zamanlarla beraber halihazırda da ortaya çıkan savaşları gözden geçirdiğimizde sözü geçen sistemlerin operasyonel ve psikolojik boyutlardan da epey dikkat çekici olduğunu görebiliriz.
İran İslam Cumhuriyeti’nde de İslam İnkılabı Rehberi’nin talimatıyla hava sahasını koruma sistemlerine ayrı bir öncelik verilerek daha aktif bir hale getirilmesi sağlanmıştır.
1- “S-200” sistemi
Uzun menzilli ve aynı zamanda en ağır sistemlerden biri olan “S-200”, 250-300 kilometre uzaklıkta bulunan hedefleri vurabilme kabiliyetine sahiptir.
11 metre uzunluk ve 7 tonluk ağırlığıyla bu sistemde kullanılan füzeler 217 kilogramlık patlayıcı madde taşıyabiliyor; ağırlığıyla büyüklüğü dolayısıyla bu sistemin aktif olarak kullanılması gayet zor bir işlem olsa da İranlı uzmanlarca en iyi şekilde yapılmaktadır.
2- “Hurdad-3” sistemi
İran yapımı olan bu sistemin, füze, komuta odası, atış kontrolü ve radar takibi gibi tüm işlemleri birleştirilerek eşsiz bir özelliği gözler önüne serilmiştir.
Aynı zamanda 4 hedefi takip edip 8 füze fırlatabilen bu sistem, aslında İranlı komutanlar tarafından “ateş et-hemen alanı boşalt” amacıyla tasarlanmıştır.
3- “Telaş” sistemi
Eş zamanlı olarak çeşitli hedefleri arama ile takip etme kapasitesine sahip olan bu sistem, “Seyyad-3” füzesini kullanmaktadır.
“Seyyad-3” geçen sene yüksek miktarda üretilip kullanıma sunulan bir füze olarak, sahip oladuğu uzun menziliyle büyük yükseklikte bulunan hedefler üzerinde kitlenip balistik füzeleri bile imha edebilir.
4- “Kemin-2” sistemi
Ordu Günü kutlama töreninde açığa çıkartılan bu yeni yerel sistem ise geçenlerde yoğunlukla kullanılan “Mersad” sisteminin gelişmiş halidir ve düşük yükseklikte uçan hedefleri imha etme kabiliyetine sahip.
“Şahin” isimli bir füzeyi kullanan bu sistem, 45 ile 50 kilometre yüksekliğinde uçan hedeflere kitlenebiliyor ve aslında “vur-unut” sistemi üzerinde tasarlanmıştır.
Sözü geçen hava sahasını koruma sistemlerinin yanı sıra “Raad”, “Tebes”, “Herz-9” ve “Tur-M1” gibi sistemler de aktif bir şekilde kullanılmakta.