”İRANGATE” OLAYI
Amerikan emperyalizmi bütün komplolarına rağmen İslam devrimini ortadan kaldıramadığını görünce bu defa İran’la iyi ilişkiler kurmaya çalıştı. Aslında İran Amerka’yla sömürgeci tutumu ve küfür kokan hareketleri sebebiyle ilişki kurmaktan çekiniyordu. Amerika ise sömürgeci arzuları ve İran’ın bölgedeki özel konumu sebebiyle İran’la ilişkiye geçmek istiyordu.
Amerika bu yeni siyaseti gereği çeşitli yollarla İran’a yaklaşmaya çalıştı. Ama bunda da başarılı olamadı. Sonunda da tarihe ‘’İrangate’’ diye geçecek olan büyük olay ortaya çıktı. İran Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani bu olayı daha sonra şöyle anlattı: ‘’Bizlere silah getiren bir uçak Avrupa ülkelerinden birinden geçiş izni alıp (İranda) Mehrabad havaalanına indi. Bu silahlar aslında bizim bazı üstün kompleks teknolojimizin yedek parçalarıydı.Uçak mürettebatı olarak bu uçakta bulunanlar ise beş kişiydi. Bir İrlandalı’nın olduğunu da söylemişlerdi. Uçak Mehrabad havaalanına inince uçaktan inenlerin Amerikalı olduklarını söylediklerini, ülke yöneticileri için Reagan’dan (ABD Başkanından) mesaj getirdiklerini haber aldık. Biz olayı haber alınca söz konusu şahısların durumu inceleninceye kadar havaalanında tutulmasını istedik. Onlar 3,5 saat havaalanında tutuldu, bizler ise onlar hakkında bir karar almak için İmam Humeyni’nin huzuruna çıktık.
İmam bu gelenlerle konuşulmamasını,mesajlarının alınmamasını, sadece ne dediklerini ve hangi amaçla İran’a geldiklerinin öğrenilmesini istedi. Bunları otele götürdük. Orada bunlardan biri ABD başkanının özel temsilcisi Robert McFarlane ile Reagan’dan önemli bir mesaj ve bir de ilişkilerin fetih anahtarı olarak haç şeklinde bir yaş pasta getirmişti.
Onlara hiç kimseyi kabul etmeyeceğimizi ve konuşmayacağımızı söyledik. Bunlar İran ile Amerika arasındaki buzları eritmek için gelmişlerdi. Robert Mc Farlane kızarak şöyle demişti : ‘’Sizler delisiniz. Şans evinize gelmiş ama sizler bu şansı elinizin tersiyle reddediyorsunuz. Ben Rusya’da olsaydım Gorbaçov günde üç defa beni ziyaret ederdi.Sizler ise Amerika cumhurbaşkanının özel temsilcisiyle konuşmaya bile tenezzül etmiyorsunuz.’’
Amerika bu olayın ardında sükut etti. Zira bu skandal Amerika’nın prestijini yıkmış, itibarını sıfıra indirmişti. Amerikalılar İran makamlarının ifşaatı neticesinde sessizlği bozarak bu olayı örtbas etmeye kalkıştılar. İran’ın İsrail’den silah aldığını, Nikaragua’daki devlet aleyhtarı gruplara yardım ettiği ve hepsinden de önemlisi o günlerde gündemde olan Mehdi Haşimi olayını ayyuka çıkararak dünya kamuoyunu başka yöne yöneltmeye çalıştı. Reagan (ABD Başkanı) bu skandal karşısında çok zor duruma düştü. İrlanda hükümeti ve Amerika’daki muhalifleri tarafından şiddetli bir eleştiri yağmuruna tutuldu. Hepsinden de önemlisi Amerika o güne kadar tüm dünyaya İran’la olan ilişkilerini kesmeleri için çağrıda bulunuyordu. Ama şimdi kendisi kalkmış İran’ın ayağına gidip ilişki kurmak istediğini izhar ediyor. Reagan bütün bu olanlar karşısında mantıklı bir fikir ortaya koyabilmek için İran’ın hiçbir terör olaylarında parmağı olmadığını itiraf etmek zorunda kaldı. Bu olay Amerika’yı o kadar derinden sarstı ki İsveç radyosu olayla ilgili bir yorumunda şöyle diyordu: ‘’Bu olay Amerikan Rejimini darmadağın etti.’’
İmam Humeyni ise bu olay hakkında şöyle buyurdu :
‘’Reagan’ın temsilcisiyle görüşmemek dünyayı ayağa kaldıracak kadar büyük bir olaydı. Amerika bu rezalet sebebiyle yas tutmalıdır.’’ ‘’İrangate’’ olayı büyük şeytan Amerika’nın burnunu yeniden yere sürttü ve İslam devriminin azametini tüm dünyada bir kez daha tescil ettirmiş oldu.
Kaynak : Bir Devrimin Anatomisi / Kadri ÇELİK -1995 Evrensel Yayıncılık